18.10.2019
Araç Şase Numarası Hakkında Tüm Detaylar
Araç Şase Numarası Hakkında Tüm Detaylar !
Yedek Parça sektörü içerisinde yer alan bir firma olarak böyle bir konuya değinmek istedik. Müşterilerimizden gelen sorular içerisinden gerekli analizleri yaptık. Sizler için Şase numarasını farklı konularda ele alıp, kısa ve net derlemelerde bulunduk.
Şase Numarası Nedir ?
İlk kullanım tarihi olarak 1954 yılına işaret edilen şase numarası, 1981 yılına kadar herhangi bir standarda uyulmadan her üreticinin kendi kendine ve farklı formatlarda araçlarına koyduğu seri numarayken, 1981 yılına gelindiğinde Amerikan Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresinin getirdiği standartla 17 karakterli bir görünüme bürünmüştür.
Trafiğe çıkan her araç için zorunlu olan şase numarası, aracın hangi yıl hangi ülkede üretildiğini, araç kasa ve motor tipini, aracın üretildiği fabrikayı ve o fabrikadan çıkan kaçıncı araç olduğunu gösterir. Her ne kadar “numara” olarak tanımlansa da 17 hane içinde bazı harfler de bulunur. Harfler arasında “o” harfi, “i” ve “q” harfleri bulunmaz. Bunun nedeni, bu harflerin “0” (sıfır) ve “1” (bir) rakamlarıyla karışmasının önüne geçmektir.
Numaranın ilk karakteri, aracın üretildiği ülkeyi gösterir. İkinci ve üçüncü karakterler, üretici firmayı belirtirken dördüncü karakterden sekizinci karaktere kadar sırasıyla aracın markası, motor hacmi ve motor tipine işaret edilir. şase numarasının dokuzuncu karakteri güvenlik numarasıdır; onuncu karakter ise model yılını gösterir. On birinci karakterden aracın üretilmiş olduğu fabrika anlaşılır. En sondaki 6 karakter ise aracın seri numarasıdır.
Şase Numarasına Nereden Ulaşılır ?
Şase numarasına, aracınızın çeşitli bölgelerinden veya aracınıza ait ruhsattan ulaşabilirsiniz.
Aracın kapı iç çerçeve direklerinde, ön cam alt bölgesinde, ön kaput ön iç direk bölgesinde veya aracınıza ait ruhsattan ulaşabilirsiniz.

Şase Numarası Paylaşırken Tedirgin Olunmalı mı ? Ve Nelere Dikkat Edilmeli ?
Yaygınca bilinen yanlışlardan biri, şase numarasını paylaşmanın tehlikeli olduğudur. Buna karşın şase numarasının paylaşılmasında hiçbir problem yoktur. Şase numarası özel serviste, yedek parça ihtiyacında, aracınızı satarken veya çeşitli birçok nedenle paylaşılması gerekebilir. Şüphesiz ki araç sahiplerinin en büyük korkusu noter kaynaklı bir hırsızlık olayının yaşanmasıdır. Araç şase kodu paylaşırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu; karşı tarafın kimlik numarası hariç size ait kimlik bilgilerine ulaşamaması ve bilmemesidir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise imzadır. Bu bilginin paylaşıldığı kişi veya kurumun, herhangi bir nedenle daha önce size ait imza bilgilerini almadığına emin olunması gerekiyor. Güvenlik konusunda şahsi firmamız adına da bilgi vermek isteriz. Sizlerden yedek parça sorgulaması için aldığımız bilgiler kesinlikle 3. Kişi veya kişilerle paylaşılmamak ile birlikte yedeklenmemektedir.
Şase Numarası İle Parça Sorgulama Nasıl Ve Neden Yapılır ?
Şüphesiz ki yedek parça sektöründe en çok karşılaştığımız sorulardan biridir. Sizlerden istediğimiz şase numarası tamamen uygun parçayı bulma ve parçayı teyit etme amaçlıdır. Yaygınca bilinen yanlışlardan biri de bir parçanın aynı marka tüm araçlar ile uyumlu olmasıdır. Buna karşın model, yıl, motor gruplarına göre parça uyumluluğu farklılık göstermektedir. Fabrika tarafından yedek parçaların her birine özel kodlar tanımlanmıştır. Kod ve diğer bilgilerin kontrollerini Üretici Firma GM lisanlı programlar ile yapmaktayız. Uygun olmayan veya teyit edilmemiş parçayı müşterilerimize göndermek istemeyiz. Buna bağlı olarak karşılıklı mağduriyetinde yaşanmasını önlüyoruz.

Opel Yedek Parça Sektöründe Opel ruhsat şase numarası konusu ele alındı. Bilgiler www.benimopelim.com tarafından derlenmiştir. İzinsiz ve bilgi edinme amacı dışında farklı mecralarda kullanılması yasaktır.